LUCKA 9: MK - TUTORING: ETT STUDIETIPS FÖR ADVENTTIDENS SLUTSPURT

Hatar du källhänvisning? Den här luckan är för dig. MK-Tutoring, vårt företag i prepkursbranschen, tutorerar oss åter er med de bästa strategierna för lyckade studier, julen till ära. Så sadla er inre plugghäst, här kommer ett bra tips!
Det är inte lätt att hålla ordning på källor då man skriver akademiskt. Tomtarna som tittar, har sett flera studerande med över 20 flikar uppe i webbläsaren samtidigt i ett försök att hålla ordning på allt som ska hänvisas till i essäer.
Lika frustrerande är det att skriva rätt enlig APA-systemet, vars regelverk redigeras med några års mellanrum. Detta upplevs ofta som bortkastad tid och energin, ifall man inte brinner för forskning. Och därför går det ju ofta fel...
Finns det någon utväg ur den här frustrationen? Ja det finns det.
Ett ord — referenshanteringsprogramvara. Det frälser studerande i essäskrivandet, innan den riktiga frälsaren är kommen. Låt oss presentera Zoteros glädjebudskap — totalt gratis programvara som alla studerande har nytta av.
Zotero är en personlig databas för vetenskapliga artiklar man hittar. Programmet kan kopplas till 1) webbläsare, 2) Adobe Acrobat, och 3) Microsoft Word. Dessutom kan databasen synkronisera mellan olika enheter/datorer. Allt fungerar som magi.
När man söker akademiska artiklar, trycker man på en knapp i hörnet av webbläsaren som automatisk sparar källan för hänvisning tillsammans med pdf-filen (kom ihåg att vara inloggad med ÅA VPN). Detta fungerar också medan man bläddrar Alma eller Google Scholar för att snappa upp flera artiklar samtidigt som verkar lovande — utan att behöva öppna dem. Funktionen fungerar också suveränt med ISNB- och DOI-länkar.
Då kan man senare återvänder till artiklarna i Zotero, kan man skriva anteckningar där. När det sedan kommer till att skriva uppsatts i Word, går det enkelt att källhänvisa hänvisa till alla man sparat, med perfekta referenslistor som skapas automatiskt. Låter bra, eller hur?
Det allra bästa är att man i längden slipper söka gamla artiklar som man stött på för länge sedan, eftersom detaljerna finns sparade i ett system. I stället för att bläddra Google Scholar i en halv timme, och undra vilka sökord man kan ha använt under period 1 år 2020 då man hittade den där perfekta källan man någon gång läste.... Finns den tillgängligt precis när man behöver den. Voila!