top of page

LUCKA 1: HSJ har glöggtasting

Äntligen är det december, och den årliga julkalendern påbörjas! Vi på HSJ har tänkt göra alla läsares liv lite lättare genom att ha en tasting bestående av de tre vanligaste, eller åtminstone de tre billigaste, glöggarna som finns i de flesta matbutikerna. De tre glöggarna som testades var: Marli, Valio och Rainbow. Alla dessa var i prisklassen 1.30€-2.10€ och värmdes upp enligt bästa förmåga i mikro eller kastrull.


Testpanelen bestod av Madelin Kivikangas, Dante Nielsen och Gustav Malmström.




Marli:

Smak: Gustav 5/5, Madelin 5/5 och Dante 4/5. Glöggen med stort G. Jul i munnen!

Färg: Gustav 4/5, Madelin 5/5 och Dante 3/5. Ser saftig och glöggig ut.

Julkänsla: Verkligen!

Går det att stärka glöggen? Dante 4/5, Madelin 5/5 och Gustav 5/5.

Kommentarer: Den klassiska glöggen. Jul i munnen! Verkligen julkänsla! Såsom glögg skall smaka.


Rainbow:

Smak: Gustav 2/5, Dante 1/5 och Madelin 1/5. Smakar utspätt, vilket kan bero på lägst koncentratprocent av alla kandidater.

Färg: Madelin 1/5, Dante 1/5 och Gustav 2/5. Svag färg.

Julkänsla: Madelin och Dante: Detta ger sjukstuga vibes. Gustav: Smakar varm saft, inte glögg.

Går det att stärka glöggen? Dante 1/5, Madelin 1/5 och Gustav 1/5. Smakar inte mera glögg, smakar bara alkohol om man stärker.

Kommentarer: En besvikelse, smakade utspätt och såg utspädd ut. Om ni funderar på vilken glögg som skall köpas så sätt absolut 20-30 cent mera för att få en betydligt godare glögg!


Valio:

Smak: Dante 3/5, Madelin 4/5 och Gustav 4/5. Smakar glögg med russin och kanel. Spännande.

Färg: Madelin 5/5, Dante 4/5 och Gustav 5/5. En mycket mörk fin färg.

Julkänsla: Dante: Absolut! Madelin: Nästa obehagligt mycket julkänsla då glöggen färdigt smakar russin mandlar och kanel… Gustav: Verkligen julkänsla.

Kan man stärka den? Dante 2,5/5 Madelin 3/5 och Gustav 2/5. God som sådan, stärkt tappar den sin smak.

Kommentarer: En mycket intressant glögg, har du inte råd att köpa russin och mandlar till glöggen så är Valios glögg den du skall köpa, då den smakar det redan som sådan! En bra back-up glögg, kan vara för kryddig för någras smak.


Slutsats.

Panelen var nästan obehagligt lika till sina smakupplevelser, och kunde konstatera att tävlingen avslutades med Marli som överlägsen vinnare och med Valio på en stark andra plats. Vi kunde även påpeka att Rainbows glögg bör undvikas att köpa ifall man vill att drycken ska smaka glögg.


bottom of page