top of page

Sportlov, kliv åt sidan - det är välmående vecka som gäller!

Något vi som universitetsstuderande inte får njuta på vintern är sportlov. Men merkantila Klubben har sett till att det ändå händer något speciellt för ekonomi studerande i vinter, istället för sportlov får vi glädja oss åt välmående veckan. För att få veta mera om själva välmående veckan och varifrån idéen kom så intervjuade jag vår SOPO Christopher Zitting.Varifrån uppstod denna idée med välmående vecka?


Ämnet välmående är något som varit på tapeten senaste tiden. Studenternas försämrade mentala hälsa har aktivt diskuterats nationellt och studenthälsan har konstaterat att mentala problem är det vanligaste hälsoproblemet hos studerande. Prestationskrav i studierna är det som orsakar mest stress i vardagen. Dock talar man inte mycket om detta. Hur skall vi tass till väga för att bekämpa detta? Detta är något som vi här på MK vill börja arbeta med. Allt detta är ju ganska nytt, så vi har ju ingen färdig koncept eller ram att följa efter, därför prövar vi oss fram. "Rom byggdes inte på en dygn".Vad betyder välmående för dig själv?


Välmående betyder mycket för mej! Välmående är resultatet av en blandning av tillräcklig mängd sömn, balanserad kost och goda relationer d.v.s. vänkretsen. En människa som mår bra, orkar bättre i vardagen oc sprider positiva tankar omkring sig. Själv anser jag att en hygglig/skaplig (kan man säga såhär?? XD) balans hos en individ, skapar välmående. Samtidigt är välmående inte en självklarhet idag... allt fler individer mår inte bra. Detta var något jag märkte då jag jobbade som skolbiträde. Barn i allt yngre ålder mår dåligt, detta är något som jag anser att vi borde med mer alvar börja diskutera om och hitta lösningar till, för att öka på välmåendet i samhället.


Vad brukar du göra för att “boosta” ditt välmående?


Vänner, Idrott, Musik. Ifall jag känner mej stressig brukar jag gå ut och jogga eller far på handbollsträningar. Alternativt brukar jag lugna ner mej med musik, det fungerar ALLTID!!! Har olika listor för olika situationer. Även är vänner mycket viktiga, det finns där för dej, om du har något du behöver hjälp med & vill tala om. Dessa tre saker boostar jag mitt välmående med!! Det har fungerat för mej hittils och är säker på att det kommer att göra det i framtiden också!


-


Alla har sina sett att "boosta" sitt välmående och därför frågade jag några MKiter om vad de brukar göra för att må bättre.


Josephina Zachariassen, 5:te årets studerande med internationell marknadsföring som huvudämne.


Vad brukar du göra för att “boosta” ditt välmående?


Kanske lite förväntat tips men enligt mig så är sportande viktigt för välmående. Själv gillar jag att gymma och dansa, och emellanåt ta en lång promenad utomhus. Nu på vintern händer det dock att jag hellre stannar inne och kollar Netflix, vilket också är skönt. Vardagslyx är också ett bra tips. Att t.ex. fara till frissan eller ha en spamoment hemma är något som jag själv gillar.


Antonia Holmgren, 2:a årets studerande med redovisning som huvudämne.Vad brukar du göra för att “boosta” ditt välmående?


Mitt bästa tips för att boosta välmående e att gå på en lång promenad me en kompis! Man får frisk luft samtidigt som man träffar en vän som man kanske inte sett på länge och dessutom så är det gratis!


Albin Järvinen, 2:a årets studerande med organisation och ledning som huvudämne.Vad brukar du göra för att “boosta” ditt välmående?


Jag försöker att inte stressa över något så hemskt mycke o gillar att träna, så gymmet fungerar lite som terapi för både kroppen o hjärnan!


-


Hoppas ni fick lite tips och se till att ta de lugnt och njuta av välmående veckan!
bottom of page