top of page

Lucka 18: HSJ listar 10 jullovsaktiviteter


Om en vecka har du högst antagligen hunnit fira jular och lillajular på minst fyra olika ställen, bara i år, och öppnat dussintals med paket med ett väldigt tvingat grin på läpparna - så att ingen ska tro att du gillar en present mindre än någon annan. Det är dagen efter julafton och någon i din närhet har garanterat hunnit kasta ut “Jaha, då var julen slut!” redan.

Julen må vara slut, men the best is yet to come. Det är i den här stunden det börjar, den andra delen av jullovet, nämligen lovet. Nu är du fri att göra VAD DU VILL. Problemet är att man som studerande, speciellt om man jobbar vid sidan om, inte riktigt är van med all fritid och inte alltid vet vad man ska göra när man vi inser att man inte har en deadline som hänger över huvudet. Därför har vi på HSJ listat icke-juliga saker att göra under jullovet!

1. Rör på dig

Det är vinter och vi skulle gärna föreslå att göra något traditionellt vintrigt som att skrinna på Aura Å, skida flata, eller spänna taxen framför sparkstöttingen och åka hundspann. Men i skrivande stund ösregnar det och är så grått som det bara kan vara. Så om du inte vill nöja dig med att vaxa skidorna och vässa skrinnskorna i hopp om bättre väder, så föreslår vi att du tar med en kompis eller fler och ägnar dig åt en sport du inte vanligtvis håller på med. T.ex. Padel som du kan spela inomhus om det regnar, eller boboll på närmaste grusplan om det är uppehåll.

2. Testa en ny restaurang

Ta med syskonen, kusinerna eller barndomsvännerna som gjort deras årliga pilgrimsfärd till hemtrakten och testa den där nya restaurangen, som visserligen säkert funnits redan i två år, men ni inte hunnit besöka under era korta visiter hem.

3. Fila på dina arbetsansökningar

Be någon att ta en ny bild, om det behövs. Uppdatera din arbetserfarenhet. Skryt om att du nu studerar på universitet, att du fått en examen eller hur mycket du lärt dig av de utskott du varit med i. De blir full rulle igen då skolan sätter igång, så nu har du tid att fila på din CV och skriva några färdiga botten till arbetsansökningarna på de båda inhemska språken och engelska. Sen är det bara att söka då de lediga arbetsplatserna börjar dyka upp

4. Ta den där kaffen som aldrig blir av

Hör av dig till den där kompisen som du inte hängt med på länge. Du vet den kompisen, som du råkar springa in i ibland och någon av er säger “vi borde ta en kaffe” men så blir det aldrig av. Ta den där kaffen nu, de blir kiva!

5. Köp en ordentlig vinterjacka på mellandagsrea

Du har kanske fått lite pengar i julklapp (om inte, så kommer den andra halvan av lånet den 1.1). Det är mellandagsrea. Du studerar i Åbo, där det ösregnar 95% av vintern, förutom under de få dagarna då det är så kallt ute att till och med fjärtarna fryser. Du behöver en ordentlig, varm och vattentät vinterjacka, nu är din chans.

.

6. Öppna ett aktiesparkonto

Det närmar sig 2020 hörni. På flera banker går det att öppna ett aktiesparkonto redan nu. Om du gör det redan idag har du halva jullovet på dig att bekanta dig med eventuella framtida aktieköp och sedan är det bara att sätta igång och shoppa den 1.1.

7. Spela ditt favoritspel

En vis person sa en gång att en timme aldrig gått så snabbt som när man spelar the sims. Det är sant och det gäller de flesta spelen. GLÖM candycrush och alla andra micro moment-spel och unna dig något som faktiskt är värt att spela flera timmar i sträck. Om du inte har ett favoritspel för tillfället kan du gräva fram din gamla Nintendo DS och försöka slå dina highscores från när du var barn..

8. Hyr en film som förr i tiden

Nu snackar vi inte om Via Play eller Apple TV här. Traska iväg eller hoppa på bussen till din närmaste filmtown, hyr en film som man gjorde när man var liten och plocka i de bästa lösgodisarna i en påse. Medan du är i farten och gör det på det gamla goda sättet så rekommenderar vi att du hyr någon riktigt kultklassiker för en allmänbildande och kulturell upplevelse (tsk från vad netflix och deras julprinsar har att erbjuda).

9. Sätt upp sparmål för drömresan

Har du också drömmar om att surfa i Sydamerika, bestiga Mount Everest, leva lyxliv på Bora Bora, se den arktiska sommaren på Svalbard, interraila eller vad som helst annat som kräver en del budgetering? Det är dags att ta tag i det nu. Googla runt och ta reda på vad det kostar och gör en preliminär budget för resan och sätt upp en plan för hur mycket du ska spara per månad för att ta dig dit!

10. Ha bastukväll

Du har ledigt! Alla vänner har ledigt! Ni har ledigt samtidigt, jee! Ta tillfället i akt o bjud alla dina boys och gäris på en chill bastukväll hemma eller åk ut till närmaste sjö eller strand som erbjuder bastu och vinterbad.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

bottom of page