top of page

LUCKA 22: Två nätter till jul!

Julfriden kan infinna sig på många olika sätt. Vackraste julsånger i hemkyrkan, alla inlämningsuppgifter bedömda, luciasång, skrivandet av årets sista graduutlåtande. Eller när man gräddar julskinkan natten till julafton.

En nyare tradition för mig är när jag börjar tillreda ”min” ceviche på sik, mynta och lime. På morgonen den 22. december ska nämligen siken gravas. Följande morgon lägger jag siken i limemarinaden. Et voilá, på julafton kan man avnjuta fisken på skärgårdslimpa. Två dagar där min dag bestäms utgående från den tidtabell matlagningen kräver, snarare än Peppi, MinPlan eller andra omänskliga system.

Så om ni undrar vad jag gör den här morgonen så står jag i köket en stund omgiven av doften av mynta och tänker på julen.

Samtidigt vill jag av hela mitt hjärta tacka för äran att få bli utnämnd till Merkantila Klubbens 7:e stormästare. Jag är så fullständigt överväldigad av tacksamhet. Tack ska ni ha alla!

Jag önskar er alla en lugn, fridfull och glädjerik julhelg! Kom ihåg att vila!

Julkramar,

Nina

******

Lime ceviche på sik

(ca 12 potioner)

Bildkälla: https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002780769.html

Ca 500 g sikfilé

1½ tsk grovt havssalt

2 tsk socker

svartpeppar

kvistar av mynta

Marinad:

2 st lime (saften och skal)

½ dl finhackad dill

1 msk honung

¼ tsk salt

2 msk olivolja

+ 12 skivor skärgårdslimpa

smör

mynta

Torka sikfiléernas yta med hushållspapper. Strö över salt och socker och lite svartpeppar. Lägg på några kvistar mynta. Lägg filéerna motvarandra och paketera dem tätt i elmukelmu. Lyft in i kylskåpet och låt gravas i 1 dygn.

Torka bort salt och mynta. Skär fisken i små bitar.

Tvätta limen med hett vatten. Riv skalet på limen, dela dem och ta till vara saften.

Blanda i saften det rivna skalet, dill, honung och salt. Lägg i fisken. Blanda i olivoljan. Lyft in i kylskåpet och låt marineras minst 6 timmar.

Skär vackra bitar av skärgårdslimpan, bred på smör och lägg siken på brödet. Dekorera med mynta eller dill.

Recept: Suvi Rüster

bottom of page