top of page

LUCKA 13: HÖM:s bästa boktips

För att ta en liten paus av högskolepolitik och studier, brukar HÖM läsa en riktigt bra bok. I den trettonde luckan av HSJ:s julkalender avslöjas 13 boktips på self-help böcker som antingen rekommenderas av högskoleminister eller befinner sig på hennes to read- lista. Dessa böcker är ypperliga att önska som julklapp och sluka i sig under jullovet eller alternativt skaffa till någon som tycker om att läsa och fundera på livets gång!

 1. "Outliers" av Malcolm Gladwell. Varför är asiatiska barn så bra på matematik och vad har Bill Gates och The Beatles gemensamt? Kan man verkligen bli proffs på vad som helst med 10 000 timmars övning? Outliers handlar om framgångsfaktorer: story-telling och statistik om vad som verkligen förklarar framgång. Dehär vill vi ju alla få svar på (även om vi inte erkänner) - alltså perfekt för vilken MKit som helst!

 2. "The Subtle Art of Not Giving a Fuck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life" av Mark Manson. Bestsellern som fick HÖM att fördjupa sig i världen av self-help böcker och inse att livet är för kort för att läsa böcker som inte är tillräckligt intressanta. "The desire for more positive experience is itself a negative experience. And, paradoxically, the acceptance of one's negative experience is itself a positive experience." Alltså MINDFUUCK! Brilliant och underhållande. Läs den.

 3. "You are a Badass" av Jen Sincero. Beskrivs "How to stop doubting your greatness and start living an awesome life". Ööö.. liksom vem sku int vela läsa en bok som denna??

 4. "You are a Badass at Making Money" av Jen Sincerco. Den här behöver säkerligen inte heller någon större förklaring för en ekonom.

 5. "Thinking, Fast and Slow" av Daniel Kahneman. Klassikern och New York Times Bestsellern som förklarar de grundläggande systemen som driver våra tankar. Vad påverkar våra val inom arbets- och privatlivet och hur kan vi tolka dem?

 6. "I Wear the Black Hat: Grappling with Villains (Real and Imagined)" av Chuck Klosterman. En bok full med roliga berättelser och seriös kritik. Varför klassificerar vi vissa som skurkar och varför är någon sämre medborgare än den andra? "What's scarier - a villain with a motive, or a villain without one?"

 7. "Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike" av Phil Knight. En memoar om den mysteriska mannen bakom swooshen. Sportiga som ni är, vill ni säkert veta hur Nike fick sin början?

 8. "David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants" av Malcolm Gladwell. Ryktet säger att alla Gladwells böcker är top-notches, så varför inte lägga en till även på denna lista. Hur kommer det sig att underdogs allt som ofta vinner i slutändan? David and Goliath handlar om hur vi lyckas se fördelar istället för nackdelar samt vända våra svagheter till styrkor.

 9. "Sapiens: A Brief History of Humankind" av Yuval Noah Harari. En berättelse om människans ursprung, var vi befinner oss nu och vart vi är på väg. Varför överlevde Homo sapiens för ca 70 000 år sedan, medan de andra mänskliga arterna inte gjorde det? Hur kommer det sig att världen vi lever i nu omges av religioner, nationer, pengar och mänskliga rättigheter? Den här godingen finns även på HÖMs önskelista (vink).

 10. "Flow: The Psychology of Optimal Experience" av Mihaly Csikszentmihalyi. Efter att framgångsrikt stavat författarens namn kan vi tänka på den fantastiksa känslan då något flöder riktigt bra. Det finns inte många saker som är mer tillfredställande än känslan av flow; du arbetar på toppen av din förmåga och presterar så bra att du glömmer bort tid och rum.

 11. "Why We Do What We Do: Understanding Self-Motivation" av Edward L. Deci. Motivation - det saknar varendaste en av oss i något skede av studierna. Då ingen annan är där och motiverar dig, måste du hitta motivationen i dig själv.

 12. "Freakonomics: A Rouge Economist Explores the Hidden Side of Everything" av Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner. Genom story-telling och grova instinker visar författarna att ekonomin i sin rot handlar om incitament - hur människor får de va de vill eller behöver, speciellt när andra vill eller behöver samma sak.

 13. "Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success" av Adam Grant. Sist men inte minst: håll dig ödmjuk. Framgång handlar inte endast om passion, hårt arbtete, talang och tur, utan de hur du bemöter och interagerar med andra har en större roll än du tror

bottom of page