top of page

LUCKA 5: Externa utskottet tipsar om julresemål


Berlin – Julmarknader, Glühwein och kulturöverdos

Berlin är ett idealt resmål åt studeranden under julen av flera olika orsaker. Om du inte har resurser att resa längre bort eller inte har tid att åka på lång semester, är Berlin en perfekt destination. Flygen till Berlin från Finland är relativt billiga, prisnivån är betydligt lägre och utbudet på billiga Airbnbs runt omkring stan är väldigt stort. Utöver detta är även flera sevärdheter helt gratis!

Det bästa med att åka till Berlin kring julen är de tiotals julmarknader som staden har att bjuda på. Om Finland endast lovar grått, vått och ingen julstämning så garanterar Berlin mysiga jul gator, god glühwein, julmusik och marknadsstånd med diverse olika maträtter, öl och julprylar.

Så om julstämningen saknas och du känner för att suga i dig lite kultur, sippa på glühwein och öl eller testa på currywurst så är Berlin the place to be. Tips på julmarknader från lokala studeranden kan bland annat hittas på Alexanderplatz, Gendarmer Markt, Prenzlauer Berg och Charlottenburg.

Alperna – Snowboard, After Ski och garanterat inte en grå jul

Återigen en grå och dyster jul utan vacker, vit snö? Nej! Packa pjäxorna, skidorna, snowboarden och res till Österrikes alper!

För dig som är ute efter en festfylld jul med en Weißbier eller två så är St. Anton ett ypperligt alternativ. Här kan du glida ned för de långa backarna i en häftig omgivning och avsluta dagen med dans på borden under After Ski. Eller planerar du kanske att fara på en lugnare skidresa med familjen med mycket mys och avkoppling? Då rekommenderar vi Obertauern, en lite mindre skidort men med en stark julmysfaktor. Oberoende vilken skidort du väljer, är du garanterad en vit jul!

Bali – Piña Colada, d-vitamin och lite dyrt men ganska bra

Är du en av dem som inte riktigt får julstämning av Finlands gråa och slaskiga period mellan den färggranna hösten och den ljusa, kvittrande våren? I några länder kallar man det typ vinter eller något annat löjligt. Är du i behov av mera d-vitamin än vad medelfinländaren intar under de fyra soligaste dagarna om året?

Isåfall har vi ett resmål just för dig så du slipper den mörka perioden i slutet på december, och varför inte hälften av januari också. Det är såklart Bali vi talar om. De underbara stränderna och solen får till och med den dystraste finländaren att le lite grann, speciellt efter en piña colada eller fem. Ett perfekt ställe för dig som älskar sol, stränder och diverse vattensporter.

Tokyo – Otraditionell, kärleksfull jul som aldrig tar slut

Är du trött på att fira en traditionell jul med familjen? Ta då med dig din ”special someone” eller hitta någon snygging på flyget som du kan fira en rolig, kärleksfull och sexig jul med när som helst i Tokyo. I Tokyo har man nämligen möjlighet att fira jul i april, juli, september, eller närmare sagt hela året om! Kan det bli bättre?

Hotellet heter Hotel Chapel Christmas och är ett love hotel i storstaden Tokyo. Om du inte vet vad ett love hotel går ut på, så kan du helt enkelt föreställa dig ett hotell som uppfyller dina djupaste fantasier. Men just detta hotell uppfyller dina djupaste fantasier angående Julen. Vad kan vara roligare än att uppleva galna Tokyo på dagen för att sedan på kvällen gå till hotellet där det är Julafton dygnet runt?

Plan B – Varför inte Åbo?

Flera av oss är vana att fira julen hemma med familjen, men dessvärre kan detta ibland visa sig vara mera jobbigt än mysigt. Är du trött på samma gamla julskinka, skrikande barn och barrande gran? Som tur finns det billigare alternativ istället för dyra utlandsresor.

Upplev julstämningen med en taxiresa till Åbo Centrum och ett äventyr på exempelvis JoFo eller ”JouluForte”. Det enda som krävs är gott humör och ingen skam i kroppen för att njuta av julfirandet under den smutsiga bardiskens julbelysning tillsammans med ett flertal intressanta individer som känner likadant.

Strunta i julskinkan, lihatiskin finns på dansgolvet!

bottom of page