top of page

Rap & redovisning — Möt Walt Miguel!

Överallt kan man hitta MK-iter med dolda talanger. HSJ chattade med den hittills enda redovisande rappare vi stött på. Dagtid heter han Walter Fellman och är en Jakobstadsbo som studerar redovisning för fjärde året, by night går han under namnet Walt Miguel och gör tung hip hop på fyra olika språk.

Bild: Sara Nguyen Photography

Revisorer är kanske inte de första man kopplar ihop med streetcred. Hur kommer det sig att du valde just de här studierna?

– Once upon a time var jag en anständig och lovande ung man. Likt alla andra barn skulle jag också bli en investment banker. Efter avslutad militärtjänstgöring studerade jag först ett år ryska och valde sen att söka in till HHÅA, eftersom ekonomi är en bredare linje som ger dig fler möjligheter i arbetslivet än en magisterexamen med huvudämnet ryska. Även om jag knappelunda kommer att vara en big four pappersvändare i framtiden så är jag övertygad om att jag kommer att ha nytta av min utbildning.”

Vi frågar om han någonsin kommer rappa om redovisning, men Walter menar att om det skulle hända skulle det i allra högsta grad vara satir. Vi kan alltså inte förvänta oss någon ny accounting rap song från det här hållet.

När insåg du att rap var din grej?

– Det var en mörk och kall höstafton för cirka fyra år sedan som Hip hop-gudarna sände mig ett tecken från ovan. Jag var på besök hos en god vän som sedan länge hade försökt väcka mitt intresse för gatans musik. Månen stod stor på skymningshimlen och lyste in genom fönstret till min väns pojkrum (vi befann oss i hemstaden J-town). På väggen illuminerades ett vinylkonvolut. Jag tog ner LP:n från väggen och blåste försiktigt bort det lilla damm som hade samlats på omslaget. “Nas”, “Illmatic”, läste jag högt. För att ge min vän en chans satte jag skivan på plattan och lyssnade på första spåret. “NY state of mind”. Jag var såld. Vilken ordkonstnär. Vilket flow. Vilken röst. Vilket lidande. Vilken jävla njutning! Där satt jag som ett fån och gungade i takt till musiken. Jag kunde känna den helige andes hand röra vid min axel. Jag sade: “Ja Tupac, jag är redo".

När idoler kommer på tal, menar han att det finns allt för många favoriter. Walter inspireras av allt från klassiker som Common, Nas och Biggie till nyare förmågor som Childish Gambino och Joey Badass. De bästa beatsen menar han att J. Cole har, medan bäst flow hittas hos Logic, Childish Gambino eller Nas.

Du rappar på engelska, finska, svenska och spanska. Vilket språk tar längst att få ihop en text på?

– Jag har tidigare sagt svenska på grund av att det är så ovanligt med rap på finlandssvenska. Örat har vant sig vid rikssvensk rap så rimmen och betoningen blir helt annorlunda för mig. Finska är förstås också en utmaning i och med att jag inte har det största ordförrådet.

Helt praktiskt, hur går vägen från att börja på en låt till att få ut den till olika kanaler?

– Jag lyssnar väldigt mycket på soul och funk och ibland kan jag råka komma över ett så fantastiskt sampel att jag bara måste använda det i ett beat. Då är det ganska enkelt att bara bygga vidare utifrån samplet. Vanligtvis brukar jag ändå börja med trumbeatet och basgången som är det fundamentala i alla låtar.

Jag pillar och påtar tills jag känner att jag har något groovy på gång. Därefter åker någon synth på. Orgel är läckert! Om jag i det här skedet finner mig själv dansandes så vet jag att beatet har potential. Fler synthar och sampels åker på och därefter kan jag börja fundera på vocals. Välskrivna och finurliga låttexter tar tid.

Temat till texten brukar jag komma på bara genom att höra på beatet och känna efter vilka vibrationer det ger mig. Wizard of the north, wonderchild, Walle Walt, spottar sina bars och stommen är klar! Därefter följer timmar av mixande och mastering. Hela processen kan ta allt från två veckor upp till två månader. Observera att allt sker i en hemmastudio av rent löjlig kvalitet.

Det vackra med att skapa konst, i alla dess former, är att man själv får njuta av resultatet. Vilket annan bransch ger dig den möjligheten?

Walters musik finns på så gott som alla plattformar, Spotify inkluderat. Om du vill se Walt Miguel live kan du ta dig till Skärgårdsbaren den här lördagen (29.10)!

bottom of page