top of page

Finland ur en utbytesstuderandes ögon

Varje nytt läsår innebär många nya gulisar. Ibland glömmer man kanske dock bort att det också kommer en hel del utbytesstuderande till Åbo Akademi. Om man själv varit på utbyte känner man igen berg-och-dal-banan av kulturchock, känslor och nya bekantskaper som det innebär. Vi var nyfikna över hur Finland uppfattas av andra nationaliteter, och har därför frågat några internationella studeranden vid Handelshögskolan om (1) varför de valde att komma till Finland, (2) hur de har haft det hittills, och (3) hur väl förväntningarna överensstämde med verkligheten.

Från vänster: Pere, Ellen och Martin

Martin Gräßle, Tyskland

  1. Jag ville åka till Skandinavien eftersom man i Tyskland säger att den nordiska naturen är väldigt vacker. Jag hade från början tänkt åka till Sverige, Norge eller Danmark, men mitt betyg var inte tillräckligt höga, så jag kom till Finland istället.

  2. Kurserna verkar innebära en hel del arbete, särskilt grupparbete – som inte alltid löper på de mest harmoniska sätt. I början hade jag lite svårt att få kontakt med människor, men det förbättras hela tiden.

  3. Vädret är bättre än förväntat. Naturen är jättefin, jag har varit till t.ex. Nådendal och Runsala som båda är vackra platser. Universitetet innebär mer arbete än jag trodde. Maten är bra men dyr, som jag förväntat mig.

Ellen Walsh, Irland

  1. Jag hade inte heller Finland som första val. Jag ville åka till Spanien eller Tyskland, men det löste sig inte så jag tänkte stanna i Irland. Då sade en klasskompis att vi borde kolla våra andra alternativ, vilka var Finland och Danmark. Vi hade hört att Danmark var väldigt dyrt så vi valde Finland.

  2. Det har varit jättebra! Det kändes svårt att slå sig ner under första veckan, jag hade kulturchock och hemlängtan. Förutom det så har det varit bra. Jag känner mig mer hemma nu, har fått många nya kompisar och har superroligt.

  3. Svår fråga, jag reste hit med låga förväntningar och hade inte riktigt haft tid att fundera över saker och ting. Jag var upptagen under sommaren och tänkte inte på vad de kommande månaderna skulle innebära. Jag hade inte trott att jag skulle känna mig bekväm med att bo här, eller att det skulle kännas som hemma, men för var dag som går känns det mer och mer så.

Pere Nicolau, Spanien

  1. När jag skulle välja vart jag ville åka på utbyte stod det mellan Finland och Kroatien. Jag valde till sist Finland för att jag var intresserad av utbildningssystemet, och ville prova bo i ett kallt land med snö.

  2. Hittills har det varit en jättebra upplevelse, jag skulle inte ändra på det på något vis.

  3. Mina förväntningar var ganska låga. Både vädret och festerna har varit bättre än förväntat, och Åbo är en häftig studiestad. Jag var imponerad av hur mycket människorna cyklar här. Det som varit minst bra är maten, men laxen är fantastisk.

bottom of page