top of page

Hur du hittar ditt drömjobb - med ett bevisat exempel

Vi vill alla hitta ett roligt jobb, ett drömjobb. Men hur hittar man sitt drömjobb? Här följer några steg till hur också du hittar det du vill arbeta med, efterföljt av ett exempel som visar att det faktiskt fungerar!

1. Vet vad du vill ha. Sätt ner dig, ta ett djupt andetag och föreställ dig själv i din drömposition. Glöm alla andras åsikter, hitta din egen vilja. Det är ditt mål.

2. Hitta företag som erbjuder denna möjlighet. Är ditt drömjobb att få arbeta på en redovisningsbyrå eller en ett IT företag, lista ner samtliga företag du kan tänka dig arbeta för.

3. Skicka, sök och var aktiv. Bra, du har kommit så här långt! Nu gäller det att gå igenom din lista och skicka ansökningar. Ifall företaget har lediganslagna positioner som är i linje med ditt drömjobb, sök! Men skicka även öppna ansökningar. Glöm inte heller att kolla LinkedIn, tänk om din kontakt arbetar där du också vill arbeta! Det handlar alltså om utbud och efterfrågan.

4. Vänta och fortsätt. Då du sökt till ett bra antal platser, vänta några dagar och låt företagen få tid att läsa din ansökan. Fortsätt med detta steg och med att söka tills du fått den arbetsplats du vill ha.

5. Gå på arbetsintervju. Kommit så här långt? Super! Förbered dig väl och öva på eventuella frågor.

6. Grattis, du fick jobbet! Njut, var glad och förbered dig för att ge ditt allt på ditt nya jobb! (alternativt, fortsätt med att ge feedback på denna process och prova pånytt!)

Här följer ett bevisat exempel på att detta fungerar. Jag kan bekräfta att jag lyckades med dessa steg på följande sätt:

1. Vad vill jag göra. Vad har jag gjort tidigare? Något av det mest givande för mig är att jag varit föreningsaktiv: chefredaktör och PRchef - ha ansvar och få planera och förnya själv. Marknadsföring har jag fått en otrolig möjlighet att arbeta med utomlands och vill gärna fortsätta inom branschen! Och digitala världen är intressant.Var får jag hålla på med projekt och digitala medier? En digital marknadsföringsbyrå.

2. För det första, var vill jag arbeta? Utomlands, Åbo eller Helsingfors. Google hjälpte mig hitta företag till min lista.

3. Dags att skicka runt. Det fanns ett fåtal öppna arbetsplatser till vilka jag sökte och så skickade jag flera öppna ansökningar.

4. Det kom olika svar! Både från Finland och utomlands. Och ett företag erbjuder möjlighet att börja redan på våren!

5. Dags för intervjuer och gallringsuppgifter jag ska göra. Intressant och spännande. Jag tog med några exemplar av det jag åstadkommit och min CV för att visa. Dags att vänta igen på feedback.

6. Jag fick jobbet! Drömjobbet! Dags att börja jobba med digital marknadsföring på deltid och skriva kandidatavhandlingen på sidan om! Jag fick första dagen skriva texter för digital marknadsföring och arbeta med olika projekt. Här hittade jag rätt, yes!!

Klarar en MK-it detta klarar flera och då klarar alla av att hitta sitt drömjobb - bara du vill så kan du!

bottom of page