top of page

HSJ tipsar: Stresshantering


Det är den tiden på året igen. Tenterna klumpar ihop sig, samma gäller alla miljontals (känns det som) deadlines och allt det som skjutits upp under året ska nu plötsligt in om man ska få hopskramlat alla studiepoäng. Sommarjobbsplatsen kanske ännu är en oklar historia och olika val inför hösten lika så. Vi på HSJ vet hur det känns, och har tagit fram en liten stresshanteringsguide åt er kära läsare. Tipsen nedan kommer från egna erfarenheter och insamlade tips från vänner och bekanta. Kanske du hittar något som passar för just dig?

Inse att dina resurser är begränsade och lär dig prioritera. Var realistisk, vad hinner du göra utan att totalt gå sönder? Vad är det viktigaste just nu och vad kan vänta? Gör upp en lista på allt som måste göras och rangordna därefter enligt vilken ordning allt ska göras. Hinner du inte få in alla deadlines i tid? Ta kontakt med läraren i fråga och förklara situationen, ofta går det riktigt bra att lämna in i ett senare skede också.

Ta pauser och gör något du tycker om. Vad hjälper dig att rensa tankarna? Det kan vara att gå ut på länk, gå på ett roligt gympass, uttrycka dig kreativt genom att måla, spela lite gitarr – vad som helst! Tyvärr är dock vår kära vän alkoholen inte en bra lösning i längden fast det kan kännas så för stunden..

Lär dig säga nej. Du har så mycket som måste göras att du inte vet hur allt ska hinna med allt och kompisarna ber dig om fler och fler tjänster. Ja, det känns bra att kunna hjälpa till ibland men ibland hinner man inte och då måste man tacka nej. Hellre några få uppdrag du gör bra än för många uppdrag du inte kan satsa ordentligt på, eller hur?

Stressa tillsammans och våga be om hjälp. Jo du är duktig och stark och klarar vad som helst men ibland måste även den bästa inse sina brister. Bolla idéer med någon för att komma igång med en uppsats och sitt och jobba tillsammans. Hittar du inte lösningen på en uppgift, fråga om kompisen har något tips istället för att stressa och få panik i flera timmar. Det är inte värt det.

Ät, sov och ventilera. Allt känns jobbigt då du är trött och hungrig. Se till att du sover om nätterna, äter bra och regelbundet och glöm inte heller att avreagera dina stressbekymmer till någon som förstår. Du är inte ensam!

bottom of page