Så fixar du kandidatavhandlingen!
Sitter du hopplöst och funderar över hur det ska bli med din kandidatavhandling? Känns det som att du inte har någon aning om var du ska börja? Kanske du har kört fast och behöver lite tips? För att hjälpa årets skribenter på traven har HSJ bett om några visdomens ord av hankeiter som skrev kandin i fjol.

Uppe fr. v.: Julia Sjöström, Johanna Grandell. Nere fr. v.: Jonas Heinola, Jennifer Anckar.
Julia Sjöström
Informationssystem
- Kolla igenom gamla avhandlingar, där kan man hitta inspiration och bra källor att använda. Jag tycker också det är viktigt att hitta ett ämne som intresserar. Informationssystem kan vara väldigt flummigt, fråga handledaren om hjälp.
Jennifer Anckar
Internationell Marknadsföring
- Mitt bästa tips är att välja ett ämne du är intresserad av, och som du tror du kommer att ha nytta av i framtiden. Själv skrev jag om användning av färger på hemsidor, vilket är nyttigt, men jag borde ha satsat mer på själva undersökningen.
Jonas Heinola
Organisation och Ledning
- Mitt råd är att vara försiktig med termer, eftersom de kan ha flera nyanser och språkliga varieringar. Lyssna på era handledare, men kom ihåg att de inte alltid är insatta i precis alla ämnen. Själv var jag tvungen att i princip börja om två veckor innan deadline, men avhandlingen är inte oöverkomlig.
Johanna Grandell
Redovisning
- Först och främst: välj ett ämne som intresserar. Det lönar sig att börja med att kolla om det finns tillräckligt mycket skrivet om ämnet. Du får en bättre bild av vad du vill skriva om när du tar dig tid att gå igenom materialet innan du börjar.
Tarleena Rinta-Jouppi
Nationalekonomi
- Kom ihåg att inte ta det på för stort allvar – tänk istället att det är bra övning inför gradun. Börja skriva så snabbt som möjligt så blir det inte stressigt mot slutet. Så hjälper det ju också att välja ett ämne som är intressant så orkar man jobba bättre