top of page

Lucka 18: HSJ i jakt på julstämning

I år har jag inte ens lyckats sätta upp en lysande stjärna i fönstret eller tagit fram en ljusstake för att förhöja mysfaktorn i mitt hem. Inget i min lägenhet vittnar om att den gladaste av alla säsonger är här. För mig, liksom för många andra, är det svårt att njuta och ta del av den hägrande julstämningen när studierna intensifieras precis innan jullovet. Jag lekte med tanken att acceptera min obefintliga julstämning i år, innan jag insåg att jag minsann inte ska gå miste om min favorithögtid. Därför bestämde jag mig för att gå på jakt.

Så hur kommer jag i julstämning? Jag trodde att det skulle räcka med att sätta på Justin Biebers julskiva och nynna med till ”Under the Mistletoe” (som jag för övrigt misstänker kommer vara en riktig klassiker om sådär femtio år) och värma lite glögg. Men om jag är riktigt ärlig, har inte ens glöggen och Bieber hjälpt mig i år. Min julanda är som bortblåst.

I min jakt på julstämning satte jag mig ner för att diskutera med några MK-iter om deras tankar kring julen. När jag frågade vad som är det allra viktigaste med julen, gav de mig ett unisont svar: Familjen. Släkt och vänner är den klart viktigaste ingrediensen för att skapa den rätta stämningen inför jul. Utan det andra klarar man sig.

Jag kunde inte annat än hålla med när de listade upp alla de traditioner som de ansågs att gjorde julen till en riktigt jul. Det fick mig att tänka vidare på traditioner och deras innebörd, och varför de flesta känner så starkt för denna högtid.

Traditioner kan i viss mån kännas bakåtsträvande och gammalmodiga. Varje gång någon utbrister ”man ska värna om traditioner” försöker jag låta bli att himla med ögonen allt för tydligt. Men traditioner är de facto precis vad vi behöver ibland. Traditioner är det bekanta som skapar trygghet i livet. När det känns som om hela världen och livet är i brand känns det skönt att veta att vissa saker består. Eftersom de flesta har så pass många starka traditioner anknutna till julen, är det därför inte konstigt att just julen är den mest älskade av alla högtider. Vi vet vad som väntar.

Men medan vi romantiserar den idylliska julen som så många av oss privilegierade får njuta av, är det värt att påminna sig själv om att alla inte kan skatta sig lika lyckliga. Kom därför ihåg att vara tacksamma. Krama om er mamma och pappa lite extra, visa era syskon mer uppskattning än vanligt, och lyssna på era mor- och farföräldrars historier, trots att ni hört dem trettioelva gånger tidigare. För det är det julen handlar om, att ta vara på varandras sällskap.

Var därför också lite extra omtänksam den här tiden innan jul då alla håller på att krackelera av stress. Visa uppskattning och ta hand om era merkantila systrar och brödrar. De må säga vad som helst om oss på jodel, men nu till jul ska vi ta fram våra mest ödmjuka och godhjärtade sidor.

God jul, kära MK!

Önskar,

HSJ-redaktionen

P.S. Dränk dig i choklad i stället för alkohol under julen. Det finns gott om andra dagar att supa skallen av sig.

bottom of page