top of page

Lucka 13: En MK-alumns tips och betraktelser efter studielivet

Efter en hög med intervjuer och e-posten full av olika former av “Tack, men nej tack” så får man ett jobb. Här följer en del tips och betraktelser ur intervjusituationer och allmänt om jobbsökning.

1. Då du söker ditt första jobb handlar allt om hur attraktiv du är

2. Då du söker ditt andra jobb handlar allt om hur aktiv du är

3. Då du söker ditt nästa jobb handlar det mesta om vad du gjort på dina tidigare jobb

4. Då du söker dig vidare efter det handlar det alltid om att din chef suger och/eller din lön

5. Då du söker ditt.. på riktigt, redan? Skärp dig.

6. Att byta jobb. Försök att ha en strategi om du vill byta jobb en gång per år, detta kan upprepas två gånger, efter det är du en jobhopper och potentiella arbetsgivare ser dig som en illojal karriärist som anser sig för god för att bara koka kaffe i ett halvår. En annan strategi är att presentera vilka målsättningar du hade då du sökte ditt nuvarande jobb, t.ex. kunde dina målsättningar vara att bli medlem i kvalitetsgruppen eller få gedigen erfarenhet av SAP. Om du kan visa på att dina målsättningar är nådda så undviker du frågan varför du söker dig vidare, varför du bara jobbat här ett år och på samma gång inleder du diskussionen om projekt du deltagit i och vad du vill lyfta fram från ditt år på ditt nuvarande jobb. For the record, tre år är länge, ett år är lite lite. I en stad som säg Stockholm är ett år relativt länge på samma ställe. Dock är det ett problem för arbetsgivare så det kan vara till ens nackdel om man söker sig till en större stad.

7. Jobhopper. Om du är en jobhopper innebär det att du måste säga att du är en jobhopper. Varför? Jo, eftersom annars betyder det att du fått sparken. Och det är dåligt.

8. Revisionsbyrå. Sök jobb innan du fyller 24, annars kan du skita i det. Byråernas strategi bygger på att ge dig A/ kunskap B/ en värdelös lön. Byråerna är uppbyggda som en pyramid. Antingen kommer du till nästa nivå eller så får du gå. Ett företag som uttalat verkar på det här sättet är det mytomspunna McKinsey. Där har man t.o.m. uppmanats att dra om man inte avancerat efter ett år. En gång fick jag frågan vad jag tänker om min ålder med tanke på jobbet jag söker. Andemeningen var att jag var lastgammal, nästan död. Jag var 26.

9. Jobbintervjuer. Intervjuer är relativt statiska till sin form men man kan påverka innehållet. Problemet är ofta att man som ung arbetssökande inte har så farligt lång erfarenhet och därför inte kan fokusera på sakfrågor. Var strukturerad, håll svaren effektiva och var lyhörd inför intervjuaren. Om hen inte frågar efter mera information, move on. Ingen kommer att vilja se närmare på din gradu, ingen kommer att fråga om dina betyg. Ingen kommer att vilja se papper från gymnasiet eller högstadiet, eller veta vad du var utklädd till på skolmaskeraden 2003. Jag har lämnat in dessa dokument ett antal gånger men aldrig diskuterat dem på intervjuer (särskilt inte fotona från maskeraden). Om intervjuaren hade tagit upp så oväsentliga detaljer hade jag knappast velat ha jobbet – frågorna du får säger nåt om arbetsplatsen. Fokusera vidare på vad du presterat, visa på dokument eller referera till en person som deltagit, bevisa alltså hela tiden att du är seriös och att du tillfört ett värde till gruppen, projektet, företaget eller – om inte annat – stämningen.

10. Punktlighet. Om mötet börjar 08.00 så börjar mötet 07.55. Det betyder att du är på plats allra senast 07.50. Vilket i sin tur betyder att rockar och kappor är upphängda och skorna borstade innan 07.55. (Detta gäller för övrigt alla andra tider. om du jobbar 08.00 till 17.00 så sitter/står du på din arbetsplats 08.00 och gör något. Alltså du kommer inte in 07.59, det betyder att du är försenad.) Telefoner och annat tjafs, jag menar tillbehör, är avstängda och alla papper finns prydligt inom räckhåll.

11. Artighet. Du börjar med att titta alla i ögonen och skaka hand. Försök bete dig som en vanlig, vettig människa. Följ upp det som intervjuaren verkar vara intresserad av och lyssna på hens kommentarer. Ha inte på dig medaljer från nåt krig och bär inte vapen. Försök låtsas som att

du är en varm och äkta person. Men inte för mycket! Då verkar du falskt. Vem sa att det är lätt?

12. Vad kan du? Kom ihåg att lyfta fram dina referenser. Här handlar det om “what you know, and who knows that you know it”. Börja med lättare referenser och avsluta med de tyngre.

13. Vill du jobba här? Ha koll på företaget. Läs på om vad de gör, hur branschen funkar, vilka företagets målsättningar är. Ett ord: Google. Tänk såhär: om du redan vid intervjun mer eller mindre skiter i vad företaget gör så kommer det inte att bli bättre efter dina första utskällningar av chefen. Fråga dig själv: varför vill jag jobba här? Om du inte har ett tydligt svar, sök dig då hellre till ett företag du verkligen vill jobba för.

14. Lönen. Alltså säg för guds skull inte ”jag kan börja nu och lönen är sak samma!” med desperationen skriven i ansiktet. Säg hellre: “lönen diskuteras löpande och startdatumet kan vi titta på tillsammans”. Vad du egentligen säger är lönen ska fanimej motsvara en pappersarbetares och arbetstiderna ska vara så flexibla att en nästan pensionerad akademiprofessor rodnar. Andemeningen är i alla fall att du inte spikar lönespannet utan lämnar diskussionen öppen och maximerar således dina egna möjligheter och visar på ditt brinnande intresse för företaget – och på din behagliga och flexibla personlighet.

15. Platsannonsen ger dig nycklar som kan låsa upp frågeställningar hos arbetsgivaren eller intervjuaren. Om texten innehåller ord som prestigelös så är det värt att få fram exakt hur prestigelös du är. Prestigelös betyder ungefär: “Jag gjorde ett gediget arbete under helgen och människor jag aldrig träffat läste aldrig en mening av min text, jag fick uppgiften tillbaka och

ombeds göra om den”. Om du klarar av att göra ett jobb utan att bli full och/eller säga upp dig nu så är du prestigelös. Få fram det i ett fint paket på intervjun.

16. Allt det andra. Livet är inte bara jobb, hörni. Livet är jobb till ungefär 90 %. Resten av tiden kan du träna så att du är snygg när du söker nästa jobb (se punkt två). Sover gör man efter pensionen eller när man är arbetslös. Det ena är nåt vår generation kan skita i, det andra är nåt vår generation kommer att kunna rätt mycket om. Gissa vilket.

Dan Viktor Andersson (låtskrivare och artist) om Caj Karlsson (artist och låtskrivare) “Caj är den enda människa jag känner som bott i en rododendron”

Skribent och Måns Zelmerlöw

Ett grandiost tack (igen) till MK, Handelshögskolan och ÅA i största allmänhet!

bottom of page