top of page

Lucka 8: Att sitta i Näringslivsutskottet - en investering i framtiden

Snart är det jul igen, den så härliga tiden av året då man får äta hur mycket man vill utan att behöva ha ett dåligt samvete om saken, samtidigt som man får och ger gåvor åt sina nära och kära som ett tack för att ni har orkat med varandra i ännu ett år. Men före detta sker och alla får hålla en förhoppningsvis välförtjänad paus i studerandet, skall jag berätta åt er om hur det är att sitta i näringslivsutskottet, vad det är som vi egentligen gör där och beskriva lite noggrannare vissa av de större projekt som vi håller på med i utskottet.

Vad är det alltså då som näringslivsutskottet egentligen gör? Eftersom det är den Näringslivsansvarige som delar upp uppgifterna åt sina i näringslivsutskottet jobbande undersåtar, kan arbetsbördan på grund av detta variera lite beroende på vem det är som styr och ställer. Ofta hör det till våra uppgifter att hjälpa den näringslivsansvarige i uppehållandet av kontakter med näringslivet i form av att kontakta företagen, försöka få oss sponsorering eller t.ex. få företagen att skicka representanter som håller oss en presentation om hur just deras företag är och hur det är att jobba för dem. Vi deltar också i ordnandet av vissa årliga evenemang, som t.ex. CSE och Företag X.

Företag X, fullbokat varje år.

Som en snabb påminnelse om vad dessa evenemang går ut på är CSE (Career Start Expo), ett av de evenemang som ordnas under årsfestveckan. Vi ordnar en mässa till vilken vi får besök av representanter från företag som jobbar inom olika branscher vilka i framtiden kan tänkas intressera ekonomer. Detta är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig närmare med dessa företag och få se ifall de kunde vara potentiella framtida arbetsgivare eller t.ex. erbjuda ett sommarjobb. Företag X ordnas också under årsfestveckan och då tränger sig ett gäng ekonomer tidigt på morgonen in i en buss, varefter de beger sig iväg på besök till ett par företag vars egentliga identiteter hålls hemliga ända tills bussen anländer utanför företagen. Företag X brukar vara mycket populärt varje år och är ett av de första evenemangen som brukar bli fullbokade under årsfestveckan. Det är definitivt värt att försöka få en plats till evenemanget.

Vissa av er kan vid detta skede undra vad det är som man får ut av att vara med i utskottet?

Kort och koncist sagt är en plats i utskottet ett utmärkt sätt att få lära sig många nya saker som man kommer att ha nytta av i framtiden.

... Det sägs att man kan ha nytta av dem.

Utöver det att man lär sig nytt och skaffar sig erfarenhet om hur det är att jobba med olika slags personer och företag samt får en känsla om hur allt sådant egentligen går till i företagsvärlden, skapar man samtidigt nya kontakter med representanter av företagsvärlden och lär sig att bättre känna till dessa företag. Att sitta i utskottet är också ett bra utgångsläge för att lära sig vad allt den näringslivsansvarige egentligen har ansvar om ifall man har tänkt att söka den näringslivsansvariges post i framtiden. Utöver detta är det arbete man gör faktiskt intressant och givande då man slutligen får alla bitar att falla ihop. Naturligtvis kan skötandet av ens uppgifter tidvis vara mera krävande, men i min åsikt får man mycket mera ut av detta än vad det slutligen kräver av en.

För att även de som inte är värst intresserade av utskottet ifråga skall ha någon nytta av att ha läst denna artikel, få ett lite mer juligare tema till artikeln och för att allmänt göra väntandet på denna så efterlängtade högtid lite lättare och trevligare för oss alla, presenterar jag åt er följande idé för hur ni kan ha det aningen roligare då ni dricker er glögg (eller vad det sen är som ni föredrar att dricka). Spelet är perfekt för jultider och allt som du behöver är en tomtemössa och en tv.

Lite omväxling till glöggdrickandet.

1. Placera hatten på din tv ungefär enligt bildens exempel, en viss grads konstnärlig frihet är ju ändå alltid tillåten med placeringen.

2. Varje gång som någon person i programmet har tomtemössan på huvudet så dricker man av sin glögg (Natur- och djurdokumentärer rekommenderas inte som programval, dessa tenderar orsaka svårigheter med spelandet).

Ifall man efter en stund finner sig lite törstigare och gärna skulle villa dricka glögg i en snabbare takt, kan man höja tempot med att öka antalet tomtemössor som man har på tv:n.

Slutligen vill jag ännu önska er alla en trevlig jul och ett gott nytt år!

bottom of page