top of page

#mittåbo – Få ut mer av din studiestad

Att ta del av lokalbefolkningens insidertips gällande restauranger, shoppinggator eller andra ställen som är värda ett besök brukar vara ett hett tips då man är ute och reser för att se hur staden verkligen ser ut bakom den fasad man väljer att visa upp för turisterna. Men kunde det inte vara behändigt med ett liknande koncept för tips på ställen att besöka på hemmaplan? Just det här är grundtanken bakom bloggen #mittåbo, som började med fyra tjejer på en marknadsföringskurs på HHÅA men som nu har växt till något mycket mera. HSJ har intervjuat skaparna för att höra historien bakom framgångskonceptet.

Vad är #mittåbo?

Mittåbo är ett koncept som går ut på att dela med sig av favoritställen i Åbo och att kunna vara stolt över sin hemstad. Fokus ligger på det visuella och ett kort och koncist innehåll. #mittåbo omfattar både en blogg och ett instagramkonto; mittabo.ratata.fi och @mittabo.

Vem är ni som ligger bakom bloggen?


Vi är fyra tjejer: Sofia 22, Mikaela 24, Felicia 22 och Mia 23 som studerar marknadsföring antingen som huvudämne eller biämne. Tre av oss har läst konstvetenskap som huvudämne och vi är alla intresserade av visuella studier. Bloggen reflekterar till stor del oss själva och våra egna intressen; design, mat, mode, konst och inredning.

Hur föddes idén?

Bloggen började som ett skolprojekt i kursen Marknadskommunikation där vi skulle starta en egen blogg och marknadsföra den. För att göra kursen intressant och för att hålla motivationen uppe ville vi skriva om något som intresserade oss på riktigt. Mikaela hade en idé att skriva om favoritställen i Åbo för att det var något som inte hade funnits tidigare. Vi kom överens om att bloggen skulle fungera som en modern, personlig och fräsch ”turistguide”. Det är ju alltid det lokala folkets råd man vill ha då man reser.

(Från vänster) Sofia 22, Felicia 22, Mia 23 och Mikaela 24 är alla studeranden på Åbo Akademi och håller på med bloggen.

Hur mycket tid lägger ni ner på bloggen?

Först besöker vi stället som vi tänkt skriva om och tar bilder till både bloggen och Instagram. De flesta ställena är ändå kända för oss sedan tidigare. Sedan redigerar vi bilderna och skriver texten till bloggen och en sammanfattning på engelska. Hela processen kanske tar 1-2 dagar. Instagram går att uppdatera mer spontant.

Vad har ni fått för respons?

Hittills har vi bara fått positiv respons. Människor uppskattar det vi gör och har fått inspiration att besöka de ställen vi har skrivit om. Vi fick t.ex. veta att en kille läser vår blogg för att få tips på nya ställen att gå till med sin flickvän.

Har ni något tips på ställen som ni har recenserat som ni verkligen har fastnat för och som ni vill rekommendera till andra?

E. Ekblom kan vi rekommendera för studerande eftersom de har en trerättersmeny för 30 euro som är både god och prisvärd. Maten är lokal och utrymmet stämningsfullt. Till andra favoriter hör brunch på Blanko, shopping på Dots och B4Rs drinkar.

Till sist: vilket är Åbos bästa café?

Vi gillar Tiirikkala och Fazer Café mest!

Fazers Café, ett av favoriterna!

Har du inte ännu bekantat dig med #mittåbo?

Besök bloggen på mittabo.ratata.fi

eller följ Instagramkontot @mittabo

bottom of page