top of page

MKYC i Kroatien

Nu när man sitter i ett regnigt Åbo är det underbart att skriva några ord om en fartfylld vecka på havet.

Eftersom det var första gången jag skulle delta i MKYC:s årliga exkursion visste jag inte direkt vad jag skulle förvänta mig av resan. Men det fanns många indikatorer på att det skulle bli en suverän vecka i det bästa sällskapet redan innan vi kommit iväg. Till dessa hör bl.a. att väderprognosen för hela veckan bjöd på ro för själen.

Då alla slutligen hade orienterat sig fram genom Kroatiens och Trogirs labyrinter till hamnen från diverse olika länder var det dags att njuta av den lokala Yachtklubbens simbassänger och övriga förnödenheter.

Efter att befälet bekantat sig med båtarna och övrig besättning så kallat ”kommit in i stämningen”, var det dags att börja fira ”Mäkiviikot”.

Följande morgon efter en mysig väckning gav sig de tre fantastiska båtarna med besättning iväg på ett oförglömligt äventyr.

En vanlig dag på båtarna gick till största delen ut på att befälet på MKYC:s Jeanneau 439 –flotta skötte allting gällande segling och övriga besättningsmedlemmar assisterade vid behov. Största delen av tiden som besättningsmedlem gick dock ut på att olja in sig med sololja och komma ihåg att vända sig med jämna mellanrum. Då besättningarna behövde svalka sig ankrade vi ofta i en vik för att utföra diffusa simhopp och dykningar i det varma vattnet.

Efter att vi med proffsig stil förtöjt oss i hamnen var det dags för att bunkra upp förnödenheter till följande dag och se till att näring i (tro mig eller inte) vätskeform intogs.

Under veckan besökte vi ett flertal orter och hamnar varav bl.a. Palmizana och Stari Grad kan nämnas. Etapperna vi seglade under dagarna kändes inte särskilt långa även om vi i verkligheten ofta gjorde 30NM etapper.

Det bästa med denna resa var definitivt att alla på resan hade en suverän stämning och höll ihop, även om vi var tre skilda båtar kunde man definitivt märka att vi tillhörde en och samma förening.

Dessutom njöt man av både tropiskt väder och delikatesser som Cosmopolitan och Jelzin på daglig basis.

För att nämna en negativ sak med resan kan man ta upp maten som tyvärr i några restauranger inte överträffade förväntningarna (detta förstörde dock inte stämningen i matborden). Överlag kände man sig ofta nöjd med maten och livet överlag då man på morgonnatten kände sig som man skulle vara förtöjd på en flotte på Atlanten.

Under resan hade vi en temadag som definitivt väckte uppmärksamhet bland ortsbor och övriga turister i landet. Denna dag gick ut på ett hippie-tema i det bästa sällskapet. Kan man känna sig mer hippie än då man glider fram i en lyx-yacht i över 10 knop tillsammans med en pluton MK-iter? Knappast.

Jag kan inte tala för allas del som var med på resan men överlag är jag rätt så säker på att alla som deltog i denna resa är mer än nöjda med verksamheten. Denna resa är så mycket mer än man tror, och därför råder jag alla att göra en ansökan då detta blir aktuellt för 2016.

Då man har en otroligt bra stämning i en veckas tid utvecklas förutom nya vänskaper även ny fin vokabulär.

Här följer en liten ordlista som man bör komma ihåg:

”Hvar e alla?”

”Igor Vaskalot”

”tärpätti”

”kroatian Mäkiviikot”

”karvavako”

”oiskojo”

bottom of page