top of page

En eskapad genom Åbos sportbarer

Jag kommer in. Stället är inte värst upplyst, vissa tavlor verkar falla av från sina spikar och andra har skrapats så att det inte syns vad det står. En person hojtar till mig “talar du svenska?”, jag svarade “ja, såklart”. Han ville få hjälp med att skriva ett SMS åt en kompis, han kunde relativt bra svenska men hade inte ordförrådet för att skriva rim. Efter att jag hjälpt äldre mannen med att skriva poesi om hur han ville undvika sina kompisars sällskap så vände jag mig till bartendern för tips på vad som är det bästa i deras sortiment, jag har en relativt bred kunskap och känner min egna smak men det är alltid roligt att få höra andras input, speciellt hos professionella eftersom det alltid kan hittas dolda juveler. Jag blev och snackade med bartendern en stund och vi fortsatte att tala om hur Brewdog kommer till Åbo, vilket ledde till att man nästan missade början på matchen som var hela orsaken till att jag var där, för att se på kvalitéfotboll. Jag kände mig hemma, det var mitt ställe. Välkommen till Hunters Inn.

Hunters Inn

Tycker du om lite sliten engelsk pub-stil så passar Hunters Inn dig bra. Stället har ett massivt ölsortiment, trevlig personal och säkert fem olika TV-skärmar (beroende på om projektorn används eller inte). Det gäller också att påpeka att det inte finns en stark anhängaranda för mycket annat än antingen för kvartsfinaler uppåt i Champions League eller vad som helst där Finland spelar ishockey. Blir man hungrig på Hunters Inn får man ha lust för nachon eftersom de inte erbjuder ett större utbud av mat än det. Ölen är dyr, enligt mig värt priset, men det finns även alltid vanlig öl från tunna som inte är värst dyr. Men såklart behöver man inte tycka om öl för att se på sport. Läget är väldigt centralt, vilket jag inte kan säga om alla sportbarer jag kommer nämna.

Pikku-Torre

Är supporter-anda det viktigaste för dig så är Pikku-Torre suveränt. Pikku-Torre har kanske det minst centrala läget (enligt min förståelse på var majoriteten av studerande bor) men ändå relativt nära Stockmann. Stället är fullt med halsdukar från alla fotbollslag man kan tänka sig, de har en svart tavla som hela tiden uppdateras om vilka matcher kommer visas denna vecka. De har i alla fall tre stycken skärmar (inkluderat projektor), vilket leder till att den matchen du vill se kommer troligtvis att visas, om du inte råkar villa se innebandy på en tisdag eller onsdag kväll. Ölsortimentet är helt okej, prisen var även här mot dyra sidan men det fanns erbjudanden på ett antal bra öl. Stället serverar även mat som hämtas till bordet. Är du ett fan som tycker om att stiga upp och skrika vid mål så kollar ingen snett på dig i Pikku-Torre. Tvärtom, du är knappast ensam om det. Pikku-Torre ordnar olika slags underhållning som exempelvis frågesport och bingo innan matchen börjar, så ifall du kommer tidigt för att säkra en sittplats så blir inte tiden tråkig.

Edison

Stället som anses störst och är mest känd är Edison. Det finns mycket att göra där, allting från biljard till bordspel till blackjack. Edison har inte haft värst bra ölsortiment men varje gång man besöker stället så har det ökat med en liten del. Edison har en hel sal för att titta på matcher, vilket är väldigt imponerande. Problemet jag brukar finna är att de visar sällan det man vill se. Du måste vara där då en riktigt stor match spelas som alla vill se, och i detta fall så ryms du inte in i salen om inte du kommer åtminstone 30 minuter i förväg (vilket nödvändigtvis inte heller räcker). Stället är perfekt om man vill vara med en större grupp. Personalen är det svårt att kommentera på då de alltid verkar ha bråttom. Jag gillar stället som en bar men vill jag kolla på en mindre populär match brukar jag undvika Edison. Det handlar främst om att de inte äger alla kanaler, samt att utanför salen visas det sällan fotboll, högst på tisdag och onsdag kvällar då det spelas Champions League. Det som saknas i Edison är hemtrevlighet men det kan vara att jag värderar den attributen för högt med tanke på vad jag söker efter i en sportpub. Supporter-andan i dessa tidigare nämnda “stora matcher” är massiv. Storleken av salen och populariteten av Edison bidrar till att det finns t.ex. italienare på en AC Milan match. En av de roligaste sportbar upplevelserna var AC Milan mot Barcelona där anhängarna stod nästan hela matchen och skrek “Kevin Prince!” - det går säkert att gissa vem som vann och vilken spelare var mest dominant på planen. Gällande ätandet på Edison, går det att få tilltugg på Edison men inget desto större då de inte har ett kök.

Bristol

Sista sportbaren som jag anser vara relevant i denna lista är Bristol. Tycker man om Hunters Inn så tycker man om Bristol. Baren har inte världens största utbud på öl, men desto intressantare. Istället för att fylla kylskåpen med vanliga halvexotiska öl och cidrar så försöker de tänka lite utanför lådan med sitt utbud. De går inte enligt vad som är normen i att fylla ett kylskåp i en bar. Stället är litet och sympatiskt, alla som sitter där verkar vara stamgäster. Har alltid haft väldigt positiva erfarenheter om Bristol, men när jag skulle kolla läget på Bristol inför denna artikel så visade den sig vara en stor besvikelse. Matchen i fråga streamades från en gratis stream-sida via en bärbardator. Bilden var hackig och den frös och de valde att inte spela upp ljud från matchen. Resultatet var att man kollade matchen till slut endast för att få material till artikeln. Jag ville nästan avlägsna mig direkt när jag såg hur matchen visades. Måste påpeka att det var en EM-kvalmatch, på Champions League kvällar har jag aldrig stött på problem i Bristol. Till mig känns det som en betaversion av Hunters Inn, skulle jag bo brevid Bristol skulle jag möjligen besöka den oftare bara för att spara ett par hundra meter. Gällande ätandet på Bristol ligger det i samma kategori som Hunters Inn - nachon erbjuds men inte mycket mer.

Bästa sportbaren i Åbo?

Det går inte att direkt utse en vinnare i denna jämförelse då alla ställen är så olika, men jag kan utreda för hur jag väljer i fortsättningen att besöka dessa ställen. Går jag med en kompis och kollar på en fotbollsmatch så väljer jag nästan alltid Hunters Inn. Själv brukar jag inte skrika och hojta under en match, om inte matchen är väldigt viktig och mitt favoritlag spelar i den. Däremot om matchen är väldigt viktig för mig och om jag får ett annat stort fan med mig, helst i motståndarlaget, så skulle jag besöka Pikku-Torre. Edison och Bristol faller mera i undantagskategorin, jag har inte något direkt emot dessa barer men jag prioriterar inte dem eftersom Hunters Inn och Pikku-Torre faller i min smak bättre. Som sista punkt kan jag ge en hedersnämning till Rento som inte ryms med i listan men där får man mat, öl och givetvis fotboll.

bottom of page