top of page

Praktik Utomlands

Om mig

Jag är Tomas, 24 år, sista årets marknadsföringsstuderande på HHÅA. Som biämne i kandidatstudierna hade jag redovisning, men bytte när magistersstudierna började till organisation och ledning. Jag började på HHÅA hösten 2010, men har inte varit närvarande konstant.

Jag spenderade ett år i militären och tredje läsåret i Mexiko som utbytesstudent. Efter min utbytestermin stannade jag ett läsår i Åbo men fick under tiden en känsla om att jag skulle behöva “riktig erfarenhet” inom marknadsföring före jag utexamineras. Jag började med att kolla på arbetsannonser, men insåg snabbt att om jag verkligen vill få ut något av arbetet är det kanske vettigt att söka praktik istället.

Hur fick jag min praktikplats?

Jag fick min praktikplats genom att söka, söka och söka. Praktikannonsen “SEO & Communication intern” för AW Media hittade jag på Graduateland, som är en bra portal för att hitta jobb- och praktikplatser. I portalen hittar man många annonser från olika länder och företag, riktade mot studerande och nyexaminerade.

Några dagar efter att jag skickat in min ansökan fick jag svar från företaget, det var redan dags för intervju! Intervjun skedde via Google Hangouts. Man ska komma ihåg att ansökningsprocessen inte alltid slutar vid intervjun. Man måste vara beredd att göra eventuella uppgifter som företaget ber om, för att visa vad man går för.

AW Media

AW Media är en online marknadsföringsbyrå som både utvecklar och hanterar marknadsföringsstrategier med hjälp av digitala verktyg. Företaget är delat till två huvudsakliga avdelningar varav den första tar hand om kunder som är i behov av dessa tjänster, och den andra driver företagets egna domäner som verkar i olika branscher.

Praktik och vad det går ut på

Praktiken på AW Media är väldigt mångsidig. Första veckan är intensiv med mycket presentationer om företaget och föreläsningar om SEO (sökmotoroptimering), länkbygge och copywriting. Därefter jobbar man mycket både i team och individuellt. Efter den första veckan har man föreläsningar en gång i veckan som är innehållsmässigt kopplade till de aktuella projekten.

Man får även extensiv utbildning om digitala marknadsföringsverktyg, eftersom att detta är verktyg som används dagligen för att analysera sökord, konsumentbeteende och hur trafiken ser ut i domänerna. Om man är intresserad av inbound marketing och vill lära sig hur online marketing ser ut i verkligheten, kan detta vara av intresse. Man får vara med i ett flertal projekt där man får mycket ansvar och frihet att verkställa sina idéer.

På AW Media får man arbeta i en internationell och ung arbetsmiljö. Vi är flera praktikanter från olika delar av Europa och därför sker kommunikationen på engelska. Alla praktikanter arbetar med olika domäner. Själv arbetar jag med några av de svenska domänerna greenmatch.se och bergvarme-pris.se, som är informationssidor om gröna energikällor.

Vad gör vi här på kontoret?

Online marknadsföring är ett ganska brett område. Förmodligen kopplar många detta till sociala medier, men i verkligheten är det endast en liten del av det vi gör här på kontoret. Sociala medier är givetvis ett bra verktyg för att sprida information snabbt och viralt, men det kräver mycket arbete och engagemang för att klara sig i det långa loppet.

På AW Media jobbar man mycket med inbound marketing. I sin enkelhet handlar det om att skapa innehåll som drar till sig konsumenterna. Därmed gäller det att aktivt skapa innehåll av hög kvalitet som intresserar målgruppen, analysera sökord och trender, samt att skapa förtroende mot konsumenten. Det huvudsakliga området vi arbetar med är SEO.

SEO

SEO (sökmotoroptimering) sammanfattar olika tekniker för att få en sajt att synas så högt som möjligt i sökmotorerna. Målet med SEO är givetvis att toppa listan på sökmotorerna och på så vis få in så mycket organisk trafik (trafik via sökmotorer) som möjligt med specifika sökord.

Därmed innehåller arbetet mycket analysering av trafik och konsumentbeteende på sajterna, samt optimering av dessa för att rankas så högt som möjligt i sökmotorerna med givna sökord. För att kunna göra allt detta måste man kunna hantera ett flertal olika digitala marknadsföringsverktyg. Min personliga favorit är Google Analytics, eftersom att den ger dig massor med statistik som kan användas för analysering.

Arbetet slutar dock inte vid analysen. Eftersom att besökarna på sajterna förväntar sig konsultering och goda tips måste informationen vara av hög kvalitet och basera sig på trovärdiga källor. Därmed jobbar man även mycket med undersökning och textproduktion.

Vad har du för nytta av praktik?

Jag tycker verkligen att praktik är något som alla borde göra. Här har jag insett hur mycket jag har lärt mig från mina kurser på HHÅA, men jag har även insett att när man hoppar in i en specifik bransch får man lära sig allt från början. Vi har en inlärningsplan som garanterar att vi både arbetar och får undervisning om de olika delområdena. Därmed får man mångsidig kunskap och erfarenhet som garanterat är nyttiga i eventuella framtida jobb.

Livet i Köpenhamn

Om jag skulle beskriva en dansk med ett ord skulle jag förmodligen säga livsnjutare. Särskilt människorna i Köpenhamn, när solen kikar fram och vädret är skönt är det “hygge” som gäller. Hygge är svårt att förklara, det är något liknande ordet mys, men i själva verket betyder det mycket mer än så. Det kan innebära exempelvis parkhäng, fika, myskväll eller middag med dina vänner. Hygge är i alla fall något mycket bra. Om någon föreslår hygge ska du definitivt svara jo!

Köpenhamn är en stad där de verkligen gillar evenemang. De hittar på evenemang till allt. För någon vecka sedan anordnades ett mästerskap i schawarma, alltså en kebabtävling mellan lokala kebabrestauranger. Men det är väl också hygge - så självklart ska det också arrangeras!

Några tips om du flyttar till Köpenhamn

1. Skaffa cykel!

Köpenhamn är en cykelvänlig stad där du kommer så gott som överallt med cykel. Det är mycket snabbare, billigare och smidigare än att använda kommunaltrafik eller bil. Reglerna för cyklister är minst lika strikta som för bilister - visa handtecken när du stannar eller svänger och cykla alltid på högra sidan av vägen!

2. CPR-nummer

Skaffa CPR-nummer om du har tänkt att skaffa bankkonto, telefonabonnemang eller liknande. Det är motsvarighet för vårt kela-kort och behövs till så gott som alla officiella ärenden.

3. Börja söka boende i god tid

Det är verkligen svårt att hitta boende för tillfället. Därför lönar det sig att börja söka lägenhet/rum i god tid.

bottom of page