top of page

Jodel - det ärliga alternativet?

Den mytomspunna tyska appen, Jodel, är universitetets hetaste samtalsämne den här hösten. HSJ tog kontakt med skaparna av appen för att reda ut lite av mystiken kring Jodel. PR-ansvariga Alexander Linewitsch gav oss bland annat exklusiva svar om karma, och vad han anser om det finlandssvenska monopolet.

Hur föddes idén till appen?

Vi utvecklade Jodel från en existerande app som hette ”tellM” där du anonymt kunde skriva inlägg med de kontakter du hade i din telefonbok. Vi beslöt oss för att vidareutveckla den idén men istället fokusera på läge och att sammanföra människor på samma område, något som ingen gjort tidigare. Alessios, grundare och VD för Jodel, ursprungliga tanke var att skapa en plattform där man kan dela med sig mer ärligt material än det som finns i våra vanliga sociala medier, där allting som publiceras blir kopplat till en person. På Jodel är det inte vem du är som har betydelse, utan det du säger.

Vad är syftet med Jodel?

Målet med appen är att skapa ett lokalt kontaktnätverk. Nu för tiden kan du digitalt nå dina kompisar och följare, men inte människor i din omgivning. Tinder fungerar på ett liknande sätt, men det är specifikt för dejting. Vi vill ge utrymme för all form av kommunikation.

Hur många användare har Jodel, och var är det mest populärt?

Jodel har för tillfället nästan 1 miljon användare och populärast är appen i Tyskland, Sverige och Spanien. Appen används främst bland studenter i studiestäder.

Vad gör man egentligen med Karma? Och är det sant att man kan vinna något ifall man har 100 000 karma?

Konceptet med Karma är enkelt: gör bra saker och bra saker kommer att hända dig. Det fungerar exakt likadant på Jodel… något bra kommer att hända, exakt vad kan jag inte avslöja ;)

Är Jodel här för att stanna, och hur ska ni i så fall utveckla appen för att populäriteten ska hålla i?

Såklart! Det vi gör är att erbjuda ett digitalt sätta att göra något som är helt naturligt för människor: sammanföra människor i samma område. Vi har mycket mycket idéer, bland dem framför allt att ge användarna möjligheten att tala om specifika ämnen. Hur vi ska göra det får ni se snart!

Vet ni om att finlandssvenskar dominerar Jodeln i Finland så att hela appen är helt på svenska?

Jodel sprids väldigt fort och det finns redan i områden och länder där vi inte har lanserat appen ordentligt, till exempel i Finland. Eftersom vi marknadsfört appen i Sverige så är det inte så förvånande att svenskan är stark. Men vi är medvetna om problemen med att lokala grupper kan dominera flödet och vi håller på att jobba med att hitta en lösning på problemet och förbättra det här. Vi vill ge alla chansen att skriva och läsa jodels på det språk de vill.

bottom of page