top of page

Utbyte i Amsterdam


Ida i Prag.

"Själv valde jag staden dels på grund av att den är en av Europas mest internationella städer, så att klara sig på engelska är inga problem, och dels på grund att avstånden till övriga Europa är korta."

Hej alla MK-iter (och annat folk som kan tänkas läsa detta)! Hälsningar från Amsterdam! Ja, jag vet vad ni tänker, men jag lovar, Amsterdam är så mycket mer än bara Coffee Shops och Red Light District! Själv valde jag staden dels på grund av att den är en av Europas mest internationella städer, så att klara sig på engelska är inga problem, och dels på grund att avstånden till övriga Europa är korta. Exempelvis har jag i skrivande stund precis återvänt från en helg i Prag. Vi åkte dit med buss – det skulle man inte kunna göra i Finland!

Att ta sitt pick och pack och flytta utomlands för en tid medför självklart en hel del stora förändringar. Man blir tvungen att anpassa sig till nya rutiner och en helt ny vardag. Även om Nederländerna inte i sig är så långt ifrån Finland varken geografiskt eller kulturmässigt så stöter man på olika hinder på vägen. Jag har valt att fokusera min text på detta, sådant som jag inte var förberedd på då jag åkte. Här kommer därför tre kulturchocker som jag personligen upplevt sedan jag kom hit till Amsterdam:

  1. Matbutiken. Tänk att det kan vara så svårt att handla vanliga basvaror då allting bara är på holländska! Många gånger har jag fått gissa mig fram till vad det är jag köper, eller så frågar jag någon som vet. Till exempel har jag turen att bo med en tysk som studerar holländska så han blir bombarderad med en hel del frågor!

  2. Räkna alltid med en ordentlig tidsmarginal. En så enkel sak som att ta sig till campus kan stöta på många hinder. Dels kan metron (väldigt ofta) vara sen eller ibland inte gå alls. Detta hände mig den första skoldagen, bara att springa iväg efter cykeln och stresstrampa iväg! Med cykel slipper man metroproblem men då måste man hitta en parkeringsplats vilket kan vara lättare sagt än gjort. Om man inte vill bli bestulen måste man låsa fast cykelskrället någonstans och med tusentals cyklar överallt kan det vara svårt att hitta ett sådant ställe. En till orsak att vara ordentligt i tid är hissköerna. Byggnaden där de flesta av mina föreläsningar är har 16-17 våningar så ska man till någon av de översta våningarna vill man gärna rymmas i en hiss. Däremot går inte hissen till alla våningar så man måste planera sin resa lite. Hinner man inte stå i kö? Ja då kan man försöka med trapporna men också de är ofta totalt stockade i rusningstid.

  3. Människorna. Detta är kanske inte så oväntat, men enligt mig bland det bästa med att åka på utbyte – alla människor man träffar, från bokstavligt talat världens alla hörn! Då olika kulturer möts på ett och samma ställe uppstår självklart missförstånd och kulturkrockar, men samtidigt som det kan vara frustrerande att stå och vänta på någon som inte tycker en avtalad tid är något att ta hänsyn till, så är det väldigt givande att lära sig förstå dessa olika kulturer. Och vips har man nya vänner runt om i hela världen!

"Amsterdam är så mycket mer än bara Coffee Shops och Red Light District!"

"Med cykel slipper man metroproblem men då måste man hitta en parkeringsplats vilket kan vara lättare sagt än gjort."

Avslutningsvis vill jag bara säga att dessa olika förändringar i tillvaron ger en så himla mycket perspektiv och kött på benen. Att åka på utbyte var nog ett av de bästa besluten jag tagit, och även om det kan kännas som att man offrar en del för att åka iväg så är det definitivt värt det! Om du som läser detta har funderat på att åka iväg men tvekar – sluta tveka och åk iväg! Du kommer inte ångra dig!

Ha det bra alla,

Ida

bottom of page