top of page
1. Varför valde du att åka dit du åkte?
2. Krävde det mycket planering/förhandsordnande?
3. Vad har du läst för kurser under utbytet, kan du rekommendera någonting?
MacEwan University, Kanada
Jonathan Nyström

1. Jag ville gärna åka till någon storstad, jag strortrivs i Åbo men ville också uppleva hur det är att leva i en miljonstad. Dessutom ville jag gärna åka utanför Europa, jag övervägde även USA men Kanada kändes mera lockande. Hade ändå chansen att besöka USA under våren. Jag valde även Kanada på grund av den otroligt fina naturen, tyvärr ställde COVID till det och jag såg inte så mycket av Kanada som jag ville.

2. I och med att Edmonton är rätt långt borta kostar flygen en hel del så det lönar sig att söka alla stipendier man kan. Även mat är ganska dyrt i Kanada så om man har möjlighet kan det vara bra att spara på förhand så att man kan njuta mer i Kanada. Dessutom är det viktigt att se till att visum samt lov att flyga in är i skick.  Om man är i Kanada över ett halvt år behövs det ett studerandevisum. Universitetet MacEwan har ett eget boende på campus och jag rekommenderar varmt att söka boende där. Mycket av det sociala hände på boendet och det ordnas en hel del program som till exempel matlagningskurser. Dessutom var det väldigt skönt när det var -40grader att inte behöva ta sig till universitetet utan att bo i byggnaden bredvid.

3. Jag läste ”Managing Negotiations”, “Business Consulting”, “Innovation and intrapreunership”(innovation inom företag) samt ”Business Finance”. Jag kan nog rekommendera alla kurser men mest tyckte jag om ”business consulting” i och med att vi i fyra månader arbetade i grupp med ett företag som hade riktiga problem de ville ha löst. Det var otroligt lärorikt och man fick en bra inblick i hur konsultverksamhet fungerar och man fick själv prova på att praktiskt arbeta som konsult. Minst tyckte jag om business finance i och med att den ibland var väldigt fokuserad på nordamerikanska tillvägagångssätt vilket ledde till att vi någon föreläsning t.ex. pratade om checkar vilket i princip inte används här i Finland mera. För övrigt kan jag rekommendera att ta kurser på nivån 400 - de är lite mer krävande men man lärde sig mycket mera än i de som var lägre nivå. De var inte på något sätt för krävande ändå, speciellt inte om man går 4 kurser. Varje kurs är värd 6 studiepoäng och går en hel termin.

Bild: MacEwan University, Emilia Karlsson

Fotograf: Emilia Karlsson

bottom of page